«باره» فرهنگ موضوعی سینمای مستند ایران است و برای جستوجوی موضوعی در انبوهی از آثار سینمای مستند طراحی شده.
در فرهنگ باره میتوان براساس اسم کارگردان و تهیهکننده در فهرست فیلمها جستوجو کرد.
یکی از مـهمتـرین دستهبندیهای دیگر باره; محل فیلم برداری، سال ساخت و مدتزمان فیلم است.
وبسایت باره در سال ۱۴۰۰ از میان انبوهی پژوهشهای نیمه کاره متولد شد. پژوهشهایی در زمینهی فیلمهای سینمای مستند که به نام عوامل یا خلاصه فیلم آنها دسترسی نبود. ایدهی فرهنگ سینمای مستند ایران، از پیش در ذهنم بود؛ کتابی که شامل فهرستی از آثار سینمای مستند باشد. اما وبسایت مزیت دسترسی چندمنظوره و ادیت در لحظه را دارد. ضمن اینکه بخشی از آن پیش از به پایان رسیدن کلیت کار میتواند در دسترس باشد.
پس از چندسال کار و گردآوری اطلاعاتی دربارهی فیلمسازان سینمای ایران؛ به این نتیجه رسیده بودم که چنین فرهنگی باید دستهبندی موضوعی داشته باشد. بنابراین، مهمترین ویژگی باره، امکان جستوجو بر اساس موضوعات مختلف است. پس از آن امکان جستوجو بر اساس محل فیلمبرداری؛ فهرستی از فیلمهای مستندی را در برابرمان قرار میدهد که به راحتی میتوان به جغرافیا و موقعیت مکانی آنها دسترسی پیدا کرد.
دسترسی آسان، دقیق و سریع امکانی است برای مواجه شدن با دادههای بسیاری که هر کدام میتوانند الهامبخش یک پروژهی پژوهشی باشند.
برای نمونه در باره میتوان با جستوجوی «محیطزیست، آب»، و محدود کردن جغرافیا، به «خوزستان» به آثار سینمای مستند محیطزیستی استان خوزستان که دربارهی بحران آب و مدیریت آب ساخته شده؛ رسید.
*این پروژه در حال گردآوری و ویرایش است، هنوز رونمایی و معرفی نشده و براساس تخمینهای اولیه کمتر از یک بیستم مخزن آن هماکنون در دسترس شما قرار دارد. نکتهی مهم دیگر آنکه متنهای بخش «در این باره» صرفا یک پیشنویس اولیه است.
۱- فیلمهایی که در تلویزیون ساختهشدهاند در این فرهنگ ثبت نمیشوند. مگر کارهایی که نمایش جشنوارهای داشتهاند و یا موضوع آن بنابر نظر کارگردان و یا پژوهشگر اهمیت خاصی دارد.
۲- مدت زمان فیلمها در سه بخش کوتاه، نیمهبلند و بلند نمایش داده میشود. تقسیمبندی زمانی این بخش با نگاه به زمابندی فیلمها در بزرگترین جشنوارههای فیلم مستند دنیا انجام شده. بدیهی ست که این زمانبندی در بسیاری از جشنوارههای دیگر متفاوت است.
۱ تا ۴۵ دقیقه فیلم کوتاه
۴۶ تا ۶۵ دقیقه فیلم نیمهبلند
۶۶ به بالا فیلم بلند
۳- در صفحهی معرفی فیلم و در محل فیلمبرداری اسم ده یا شهر درج شده اما در دستهبندی ماشینی نام استانها قرار داده شده.
*این بخش نیاز به ویرایش دارد.
۱- پژوهشهای میدانی و گفتوگو با فیلمسازان سینمای مستند ایران که توسط آزادی رضائیانمقدم انجام شده.
۲- فیلمخانهی ملی ایران
۳- آرشیو فیلمهای مستند رایبن مستند
*کتابها و مقالات بسیاری از دیگر پژوهشگران سینما در این فهرست اضافه خواهد شد.
یک خوشبختی برای باره میتواند همین باشد که در بخش همکاران بتواند با افتخار، نامهای دیگری را به فهرست خود اضافه کند. باره از پژوهشگران و نویسندگان سینمایی حوزهی فیلم مستند برای همکاری در بخش گردآوری و به روزرسانی مطالب فرهنگ موضوعی دعوت میکند.
باره امیدوار است که با جذب سرمایهی خصوصی و حمایت مالی بتواند مسیر پر پیچ خم آیندهی حرفهای خود را به سلامت طی کند.
باره با سرمایهی شخصی بدون حمایت مالی و معنوی از سوی انجمنها و صنفهای مرتبط شکل گرفته. امید است نمایش یکبیستم از آنچه قرار است در آینده، فرهنگ موضوعی سینمای مستند ایران باشد؛ دیگرانی را بر سر شوق و کار بیاورد.
برای آنچه اکنون به بار نشستهاست، صمیمانه از همراه عزیزم مهدی عبادی، دوست عزیز و نازنینم شبنم دیباج و دوستان عزیز و دلسوزم آرش گیتی و محمد مقصودلو سپاسگزارم.